poniedziałek, 26 września 2016

Owsianka budyniowa



Lekka owsianka o bardzo przyjemnej konsystencji i oczywiście niesamowitym smaku. Przepis na nią znaleźliśmy u Agaty, Ani i Tomka . jednak oczywiście lekko go zmodyfikowaliśmy i wyszło nam to oto cudo. Zapraszamy do wspólnego śniadania.  


Składniki:


6 łyżek płatków owsianych 
1/2 szklanki wody
1 szkl mleka
½ grejpfruta
1 kiwi
1 łyżka budyniu waniliowego
4 morele suszone
1 łyżka cukru trzcinowego
1 garść orzechów włoskich
¾ łyżeczki cynamonu
1 łyżka żurawiny ze słoika


Orzechy posiekać, morele pokroić w paseczki. Wycisnąć sok z połówki grejpfruta. Kiwi obrać i pokroić w cienkie półplasterki. Płatki owsiane wsypać do garnuszka, dodać część posiekanych moreli oraz orzechów, zalać wodą, oraz ½ szklanki mleka, gotować na małym ogniu. Do pozostałego mleka wsypać budyń, cukier i cynamon – wszystko dokładnie wymieszać i dodać do płatków. Dolać sok wyciśnięty z połówki grejpfruta. Zagotować i zdjąć z ognia. Ugotowaną owsiankę przełożyć do miseczki. Udekorować resztą moreli, orzechów, plasterkami kiwi oraz żurawiną. 














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz