Roladki schabowe
Iwonka to dziewczyna, która wie co jest dobre. Niby zwykły schabowy, a poprzez dodatek masła koperkowego wyszła smaczna i estetyczna roladka schabowa. My lubimy takie delikatne zabiegi liftingujące tradycyjne potrawy, bo nadają charakteru potrawie. A i kucharz może się pochwalić swoją inwencją.
Składniki:
3 plastry schabu
½ łyżeczki przyprawy uniwersalnej
½ pęczka koperku
1 jajko
2 łyżki śmietany
2 łyżki masła
bułka tarta
mąka pszenna
olej do smażenia
pieprz
Schab umyć, osuszyć i rozbić cienko. Miękkie masło połączyć z drobno posiekanym koperkiem. Każdy kotlet posmarować masłem koperkowym. Zawinąć ciasno zaczynając od boków, potem przód tak, by powstał walec. Jajko rozkłócić , wymieszać ze śmietaną, doprawić pieprzem i przyprawą uniwersalną. Roladki panierować w mące, w jajku i śmietanie, a na końcu w bułce tartej. Smażyć na małym ogniu na złoty kolor, co jakiś czas obracając, by się równomiernie usmażyły.
Komentarze
Prześlij komentarz