wtorek, 6 września 2016

Ziemniaczane muffinki



Polska kartoflem stoi, nie da się ukryć. Dlatego tego popularnego ziemniaka postanowiliśmy zakląć w formach muffinkowych i jak się okazało był to trafny wybór. Kilka prostych i tanich składników, a efekt zachwyca, bo my lubimy przypieczone, chrupiące ziemniaczki, a Wy?? 




Składniki:

500 g ugotowanych i tłuczonych ziemniaków
1 łyżka masła + masło do smarowania formy
70 g żółtego sera 
1 pęczek szczypiorku 
3 jajka
100 g chudego boczku
kwaśna śmietana
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
1 łyżka startego parmezanu


Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach, szczypiorek opłukać i drobno posiekać. W misce połączyć wszystkie składniki oprócz śmietany i parmezanu, dobrze wymieszać. Formę do muffinek natłuścić masłem. Nałożyć masę do foremek i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 30 minut. 5 minut przed końcem pieczenia posypać parmezanem. Po wyjęciu z piekarnika odczekać 5 minut i delikatnie wyjąć muffiny z formy. Podawać z kwaśną śmietaną.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz