piątek, 30 września 2016

Roszponka z jabłkiem i pieczarkami


Roszponka jest sałatą o najmniejszych liściach. Warzywo to dawniej było określane jako kozłek sałatka, najczęściej wchodzi w skład gotowych mieszanek sałat. A my dzisiaj chcieliśmy sporządzić sałatkę tylko z samą roszponką i co, według nas bomba. Udało się, jej neutralny smak współgra z aromatycznym jabłkiem i chrupiącymi pieczarkami, nic tylko się zajadać.
 

Składniki:


150 g roszponki
1 duże jabłko
150 g pieczarek
4 łyżki octu jabłkowego
2 łyżki musztardy Dijon
2 łyżki oliwy
Pieprz
2 kromki pieczywa pełnoziarnistego lub bułeczka pełnoziarnista


Pieczywo pokroić w kostkę i przypiec w piekarniku w temperaturze 100 stopni na chrupiąco. Roszponkę umyć, osuszyć, jabłko obrać i pokroić w cienkie plasterki. Pieczarki oczyścić i pokroić w cienkie półplasterki. Roszponkę, pieczarki i jabłko przełożyć do salaterki i wymieszać. Ocet jabłkowy wymieszać z musztardą i pieprzem, następnie dodać oliwę i ponownie dokładnie wymieszać. Tak przygotowanym sosem zalać sałatkę i posypać podpieczonymi grzankami. 













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz