niedziela, 4 września 2016

Jabłkowa krówka


Ciasta bez pieczenia są alternatywą dla nie posiadających umiejętności pieczenia tudzież piekarnika osób. Dlatego i takie prezentujemy na naszym blogu, aby były przepisy dla wszystkich. Delikatne ciasto z musem jabłkowym i puszystą masą z mascarpone plus smak masy kajmakowej to musi się udać ;)


Składniki: (forma 22x30)

1 duża paczka herbatników
1 puszka masy krówkowej
600 ml śmietanki 30%
1 śmietan fix
250 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
4 płaskie łyżeczki żelatyny
50 ml wody

Warstwa jabłkowa:
1,5 kg jabłek
1/3 szkl wody
1/3 szkl cukru
galaretka pomarańczowa


Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, przełożyć o garnka o grubszym dnie, podlać wodą, dodać cukier i gotować na małym ogniu aż się rozpadną. Wyłączyć grzanie, dosypać suchą galaretkę i mieszać, aż się rozpuści. Odstawić do wystudzenia.
Żelatynę zalać zimną wodą (w małym rondelku), odstawić do napęcznienia, a następnie ciągle mieszając podgrzać, aż się rozpuści, nie dopuszczając do zagotowania. Śmietankę ubić na sztywno, dodając pod koniec śmietan-fix. 2-3 łyżki ubitej śmietanki wymieszać z przestygniętą żelatyną, dodać do reszty ubitej śmietanki i zmiksować. Dodać cukier i ponownie szybko zmiksować.
Połowę ubitej śmietanki odłożyć (na wierzchu ciasta), a do reszty dodać mascarpone i połowę puszki masy krówkowej. Zmiksować tylko do połączenia składników.

Przełożenie (od dołu):
1. Herbatniki
2. Połowa masy krówkowej
3. Herbatniki
4. Połowa jabłek
5. Połowa masy śmietankowo-krówkowej
6. Herbatniki
7. Połowa jabłek
8. Połowa masy śmietankowo-krówkowej
9. Herbatniki
10. Odłożona bita śmietana

Można ozdobić startą czekoladą lub płatkami migdałowymi.

















2 komentarze:

  1. Jabłkowa krówka...mmm to musi byc pyszne ciasto :) Zapraszam do mnie na konkurs urodzinowy i pozdrawiam :)
    http://gotowanietoproste.blogspot.com/2016/08/pierwsze-urodziny-bloga-i-konkurs.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy, pozdrawiamy i do nas również zapraszamy stale ;)

      Usuń