piątek, 23 września 2016

Sałatka z grillowanym bakłażanem i kuskusem



Zastanawiacie się co zjeść na kolację albo co zabrać do pudełka na drugie śniadanie?? Pędzimy z pomocą. Smaczna i zdrowa jesienna propozycja sałatki z grillowanym bakłażanem, kaszą kuskus i pomidorami. Jeśli ktoś nie może obyć się bez mięsa z powodzeniem może dodać grillowaną lub pieczoną pierś z kurczaka.




Składniki:

1/2 dużego bakłażana
1/2 szklanki kuskusu
1/2 szklanki bulionu warzywnego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka posiekanej świeżej mięty
60 g sera feta
100 g pomidorków koktajlowych
oliwa


Bakłażana pokroić na 1 cm plastry, posypać obficie solą i odstawić na 15 minut aż puści sok. Opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Skropić oliwą doprawić solą. Zgrillować aż zmiękną i zbrązowieją.
Wrzącym bulionem zalać kuskus, przykryć i odstawić na 10 minut. Bakłażany pokroić na mniejsze kawałki, skropić sokiem z cytryny. Kaszę wymieszać z 1 łyżką oliwy z oliwek i posiekaną miętą, następnie dodać bakłażany, ser feta pokrojony w kostkę kozi i połówki pomidorków koktajlowych. Skropić oliwą z oliwek, doprawić świeżo zmielonym pieprzem i wymieszać.
















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz