środa, 28 września 2016

Ekspresowa szarlotka sypana


Mamy już na blogu szarlotkę paproszkową, czyli troszkę inną wersję tej, którą dzisiaj prezentujemy. Ta nam się spodobała, bo jest z prawdziwym masłem, a ciasto po upieczeniu pachnie tak obłędnie, że aż ślinka cieknie. Gwarantujemy cudowne doznania organoleptyczne.


Składniki:

Ciasto:
2 szklanki kaszy manny
2 szklanki mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 ¾ szklanki cukru

Nadzienie:
2,5kg kwaśnym jabłek
3 łyżki cukru
2 łyżeczki cynamonu

Dodatkowo:
150 - 200g masła 


Jabłka umyć, osuszyć i obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Nie wyciskać całego soku z jabłek, tylko ewentualnie lekko odcisnąć. Dodać cukier i cynamon. Wymieszać.
Wszystkie sypkie składniki na ciasto wymieszać i podzielić na 3 części.
Do formy prostokątnej (o wymiarach około 35cm x 24cm) lub tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą, wsypać 1 część sypkich składników. Kolejno wyłożyć połowę jabłek, drugą część sypkich składników, resztę jabłek i ostatnią część sypkich składników. Z góry pokryć równomiernie ciasto wiórkami z masła. Masłem pokryć całą powierzchnię ciasta. Piec w temperaturze 180°C ok. 55- 60min. 












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz