wtorek, 13 września 2016

Chorizo duszone z warzywami


Obiecany przepis na chorizo duszone z warzywami, pochodzący z warsztatów kulinarnych na Moście Kultury. Potrawa pełna warzyw, barw i aromatów. Jednak i  miłośnicy mięsa znajdą tutaj też coś dobrego ;)



Składniki:

280 g kiełbasy chorizo
250 g fasolki szparagowej
100 g selera naciowego
1 papryka
250 g przecieru pomidorowego
sól
pieprz
papryka słodka wędzona w proszku
1 łyżka oleju


Kiełbaski pokroić w cienkie plasterki. Przeprowadzić obróbkę wstępną warzyw. Fasolkę pokroić na mniejsze kawałki. Paprykę w grubsza kostkę a selera w 1 cm kawałki. Do garnka z grubym dnem lub patelni wlać łyżkę oleju, i na gorącym podsmażyć chorizo. Gdy kiełbasa się dobrze przysmaży dodać kilka szczypt papryki w proszku i pozostałe warzywa. Podlać niewielką ilością wody i dusić na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie ale jeszcze chrupiące. Następnie dodać przecier pomidorowy i chwilę dusić, doprawić do smaku. Wyporcjować i posypać posiekanymi liśćmi selera lub natki pietruszki. Najlepiej podawać ze świeżym pieczywem. 













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz