sobota, 10 września 2016

Domowe hot-dogi


Wszystko co domowe jest dobre... nawet hot-dogi. Nie jesteśmy zwolennikami śmieciowego jedzenia, dlatego poszukujemy alternatywnych źródeł kalorii i smaku. Udało się, gwarantujemy. I tylko my możemy zapanować nad tym co znajdziemy na naszym stole, bo produkt gotowy zawsze zależy od jakości składników, a o to zadbaliśmy robiąc nasze hot-dogi.


Składniki

1 l ciepłej wody
10 dag drożdży
2 łyżeczki cukru
2 płaskie łyżeczki soli
1 kg mąki
ketchup
parówki dobrej jakości z szynki, a nie z MOM


Zmieszać wodę, drożdże, cukier i sól dodając 3 łyżki mąki. Jak rozczyn wyrośnie dodać 1 łyżkę oleju i zagnieść ciasto, wolniejsze jak na pierogi. Odstawić do wyrośnięcia. Rozwałkować prostokąt posmarować ketchupem i na tak przygotowany placek położyć parówkę. Zwinąć jak cukierek, posmarować roztrzepanym jajkiem, można posypać przyprawami lub sezamem. Piec 20 min w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.

















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz