czwartek, 15 września 2016

Knedle ze śliwkami z sosem waniliowym


Knedle to romans ziemniaków ze śliwkami i to nie byle jaki romans. My lubimy takie proste potrawy, które robiły nasze mamy, babcie i prababcie. Tylko trochę je odnowimy, dodamy ciekawych składników, które w połączeniu z tradycyjnym smakiem, zaskakują. Warto szukać inspiracji w kuchni tradycyjnej, ale jeszcze lepiej ją wzbogacać nowymi dodatkami i technikami sporządzania.


Składniki:

Ciasto:
700 g ziemniaków
270 g mąki pszennej (jeśli ziemniaki są bardzo mokre to ciasto można podsypywać dodatkową ilością mąki)
50 g mąki ziemniaczanej
1 łyżka oliwy
1 jajko

Nadzienie:
ok 15 śliwek  węgierek
15 łyżek cukru

Dodatkowo:
300 g gęstego jogurtu naturalnego
1 torebka cukru waniliowego
1 łyżeczka cukru pudru
garść prażonych płatków migdałów


Obrane i pokrojone na ćwiartki ziemniaki ugotować i odcedzić. Ziemniaki ugnieść na gładkie puree i pozostawić do wystudzenia. Do wystudzonych ziemniaków dodać mąkę ziemniaczaną oraz jajko. Wymieszać w misce i dodawać stopniowo mąkę pszenną. Gdy ciasto zacznie przybierać postać zwartej kuli przełożyć je na oprószony mąką blat i ugniatać, aż będzie gładkie i nie będzie kleiło się do rąk. Ciasto wałkować  w gruby wałek o średnicy ok 8 cm i kroić go na ok 15 części. Z każdej części uformować placuszek o grubości ok. 1 cm, układać na środku jedną śliwkę bez pestki i dodać do niej jedną łyżeczkę cukru.
Brzegi placuszka starannie sklejać formując kulkę. Knedle gotować w lekko osolonej wodzie zaraz po przygotowaniu. Ugotowane knedle wyjmujemy łyżką cedzakową z wody i podajemy bezpośrednio po przygotowaniu polane gęstym jogurtem wymieszanym z cukrem waniliowym i cukrem pudrem oraz posypane prażonymi na suchej patelni płatkami migdałów. Możemy też podawać je posypane cukrem z dodatkiem sklarowanego masła lub bułki tartej zasmażanej na maśle.













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz