czwartek, 8 września 2016

Piaskowe ciasto z budyniem i jabłkami


Piaskowe czyli ciasto ucierane to jedno z łatwiejszych do wykonania ciast. Zawsze wyjdzie, chociaż czasem się zważy w sporządzaniu to po dodaniu mąki uzyskamy pożądaną konsystencję. A w środek możemy dodawać owoce sezonowe, a że sezon na jabłka mamy cały rok, to my to ciasto pieczemy przez okrągły rok. Do czego i Was zachęcamy.


Składniki:

1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
250 g masła lub margaryny
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1 litr mleka
3 budynie waniliowe
4-6 łyżek cukru

5 - 6 jabłek


Utrzeć masło z cukrem. Mąkę pszenną wymieszać z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Do utartego masła dosypać mąkę na zmianę z jajkami i ucierać. Ciasto podzielić na dwie części: jedna ma być troszkę większa od drugiej. Tę większą część rozsmarować na dnie foremki 24 x 36, wyłożonej papierem do pieczenia.
Jabłka obrać i pokroić na małe cząstki. Wyłożyć na ciasto w foremce.
Budynie z cukrem zalać 1 szklanką mleka i dokładnie rozprowadzić. Pozostałe mleko zagotować i dodać rozprowadzony budyń. Doprowadzić  do zgęstnienia, ciągle mieszając. Gorący wylać na jabłka. Pozostałą część ciasta wyłożyć na gorący budyń i rozsmarować cienką warstwą. Piec ok. 1 godziny, wstawiając ciasto do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. W trakcie pieczenia zwiększyć  temperaturę do 180 stopni.











I jeszcze w wersji z budyniem malinowym




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz