Jabłkowa owsianka z makiem
Jabłka to nie tylko szarlotka, a mak to nie tylko makowiec. Jak już się pewnie domyślacie połączyliśmy je. Dodaliśmy do owsianki i wyszło nam pyszne, zdrowe śniadanie, takie jak lubimy.
Składniki:
1 szklanka mleka
4 łyżki płatków owsianych
2 łyżki otrąb pszennych
1 łyżka siemienia lnianego
1 łyżka maku
1 jabłko
1 garstka migdałów
1 garstka rodzynek
1 łyżka miodu
1 łyżka masła
1 szczypta soli
1 płaska łyżka brązowego cukru
Jabłko obrać i pokroić w grubą kostkę. Wymieszać z makiem, szczyptą soli i cukrem. Rozpuścić masło na patelni. Wrzucić jabłka i podgrzewać aż się skarmelizują i nieco zmiękną. Płatki, otręby, rodzynki i siemię lniane zalać mlekiem i gotować aż owsianka będzie gęsta. Zdjąć owsiankę z palnika i dodać miód i część jabłek, wymieszać. Przełożyć do miseczki. Na wierzchu ułożyć pozostałe jabłka, rodzynki i migdały. Posypać trochę makiem.
Komentarze
Prześlij komentarz