piątek, 16 września 2016

Sałatka Edytki

Kolejna propozycja od najmłodszych naszych adeptów sztuki kulinarnej. Tym razem Edytka się wykazała i zrobiła sałatkę. Sałatka jak sałatka z prostych składników, ale dziewczyna włożyła w wykonanie jej tyle serca, pracy i zapału, że musimy ją docenić i z czystym sumieniem polecić tę potrawę naszym Czytelnikom.


Składniki:

300 g szynki konserwowej w kawałku
1 por
4 plastry ananasa z puszki
2 jajka
1 słoiczek selera konserwowego
1/2 puszki kukurydzy
majonez
sól
pieprz


Pora pokroić w cieniutkie półplasterki, włożyć do miseczki, posypać dwoma szczyptami soli, aby puścił sok, zmiękł i stracił gorycz. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w kosteczkę. Ananasa i szynkę również pokroić w kostkę. Kukurydzę i seler odsączyć. Wszystkie składniki ze sobą wymieszać, dodać majonez doprawić do smaku. Przed podaniem na godzinę odstawić do lodówki. 











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz