sobota, 17 września 2016

Puszyste ciasto z gruszkami


Lekuchne ciasto, jak mawia jedna Pani prowadząca program kulinarny w TV, z dodatkiem soczystych gruszek. My dopiero odkrywamy gruszki jako dodatek do ciast i deserów, ale niezmiernie nam odpowiadają. Polecamy i Wam drodzy czytelnicy, odkrywajcie ten pyszny, polski owoc w swoich kuchniach.


Składniki:

2 szkl mąki
1,5 szkl cukru
½ kostki masła
5 jajek
4 łyżki kakao
4 łyżki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 gruszki
1 cukier waniliowy


Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Gruszki, obrać i pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na mniejsze kawałki. Masło rozpuścić w garnku z cukrem i kakao. Następnie naczynie zdjąć z ognia i dodać olej i 10 łyżek wody. Całość wymieszać i zostawić do wystygnięcia. Gdy ostygnie ciągle miksując dodawać żółtka, cukier waniliowy, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec połączyć z pianą ubitą z białek. Ciasto wyłożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć kawałki gruszek. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem. 













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz