czwartek, 29 września 2016

Błyskawiczna zupa a'la grochowa


Jak nie mamy w domu grochu namoczonego lub choćby konserwowego to zróbmy zupę a'la grochową. Dlaczego a'la, bo reszta składników taka jak w grochowej, a główny składnik też jest warzywem strączkowym. Soczewica zagęści zupę, nada jej smak i charakter i po prostu gra w tej zupie pierwsze skrzypce.



Składniki:

2 l wody
2 marchewki
1 pietruszka
1 por 
4 średniej wielkości ziemniaki
1 szklanka czerwonej soczewicy
4 ziarenka czarnego pieprzu
3 ziarenka ziela angielskiego
2 listki laurowe
150 g wędzonego boczku
70 g kiełbasy staropolskiej
odrobina soli i mielonego pieprzu
odrobina majeranku
3 ząbki czosnku


Do wody dodać obrane, umyte i pokrojone warzywa i pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość przyprawić kulkami pieprzu, ziela angielskiego oraz liśćmi laurowymi, a także odrobiną soli i zmielonego pieprzu. Zawartość garnka gotować do miękkości warzyw i ziemniaków. W oddzielnym garnku ugotować soczewicę, nie zapominając o częstym jej mieszaniu, po lekkim ostygnięciu odcedzić na sicie i dodać do wywaru. Boczek i kiełbasę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dodać do zupy i gotować około 20 minut, przyprawić garścią majeranku, ewentualnie doprawić solą i pieprzem.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz