poniedziałek, 12 września 2016

Zupa z kapusty pekińskiej


Czytając ten przepis, znaleziony w sieci, nie wierzyliśmy, że może się udać zupa z kapusty pekińskiej...
Ku naszemu zaskoczeniu wyszła, posmakowała i na pewno nie raz będzie jeszcze przez nas wykonywana. 


Składniki:

1 mała kapusta pekińska
2 marchewki
1 pietruszka
1 mały por
4 ziemniaki 
1 pęczek koperku
1 łyżeczka masła klarowanego
1 l bulionu 
100 ml przecieru pomidorowego
1 łyżeczka mielonego kminku
sól
pieprz


Przeprowadzić obróbkę wstępna warzyw. Marchewki pokroić na plasterki, pietruszkę i ziemniaki w kostkę. pora pokroić w półplasterki. Warzywa smażyć kilka minut na rozgrzanym, roztopionym maśle. Zalać bulionem, gotować na al dente, dodać przecier pomidorowy, zagotować. Kapustę posiekać drobno, dodać do zupy razem z mielonym kminkiem. Gotować do miękkości warzyw. Doprawić do smaku, przed podaniem posypać posiekanym koperkiem.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz