piątek, 9 września 2016

Pieczarki panierowane w zalewie octowej



Zostało wam trochę pieczarek i nie wiecie co z nimi zrobić. My mamy pomysł, a raczej przepis o którym nieco zapomnieliśmy. Wystarczy pieczarki zapanierować, usmażyć, zamarynować i przekąska gotowa. Gdy następnym razem przyjdą goście tylko wyjmujemy ze słoiczka i  voila. 




Składniki:


1/2 kg świeżych pieczarek
1 jajko
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia 

Zalewa:
1 i 1/2 litra wody
1 szklanka octu
4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 
3 łyżki cukru
1 łyżka soli
1 cebula
2 liście laurowe
4 ziarnka ziela angielskiego
kilka ziarnek pieprzu


Pieczarki oczyścić, odciąć wystające nóżki. Jajko wymieszać mieszamy na talerzu, bułkę tartą wsypać do miseczki. Panierować pieczarki w jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoto z obu stron. Wodę z i przyprawami, pokrojoną cebulą, octem i koncentratem zagotować, wymieszać aby koncentrat się rozpuścił. Usmażone pieczarki włożyć ostrożnie do ciepłej zalewy. Po przestygnięciu przechowywać pieczarki z zalewą w garnku lub słoiku w lodówce.















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz