wtorek, 27 września 2016

Pomidory faszerowane kaszą jaglaną



Kasza jaglana wraca do łask w polskiej kuchni, ale wciąż nie cieszy się taką popularnością, na jaką zasługuje. A szkoda, bo ma oryginalny smak i świetnie komponuje się zarówno z daniami słonymi, jak i słodkimi. Przede wszystkim zaś warto ją jeść ze względu na wartości odżywcze, a nawet lecznicze. Nasza propozycja to pomidory faszerowane zdrową kaszą jaglaną. 





Składniki:

6-7  pomidorów
150 g kaszy jaglanej
200 g pieczarek
1 duża cebula
1 jajko
250 g sera żółtego
szczypiorek 
oregano
czosnek granulowany
sól
pieprz

Kaszę jaglaną ugotować. Odciąć górę a następnie wydrążyć środki pomidorów. Odlać sok z miąższu, pozostawić go. Pieczarki obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w drobna kostkę. Pieczarki oraz cebulę podsmażyć, doprawiając kolejno pieprzem, solą. Wcześniej ugotowaną kaszę jaglaną wsypać do miski, dodać jajko, posiekany szczypiorek, wcześniej podsmażoną cebulę raz pieczarki, starty ser żółty (połowa z 250 gram). Całość doprawić czosnkiem granulowanym oraz oregano a następnie dokładnie wymieszać.
Pomidory wyłożyć do naczynia żaroodpornego, napełnić  kolejno farszem, posypać serem żółtym a następnie przykryć górą pomidora. Na dno naczynia wlać sok pomidorowy a następnie piec przez około 30 minut w 180 stopniach.















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz