Szarlotka paproszkowa

Sezon na jabłka i śliwki w pełni


Składniki:

1 margaryna
1 jajo
3 szklanki maki pszennej
1 łyżka proszku do pieczenia
0,5 szklanki cukru

1,5 kg jabłek (śliwek lub innych owoców)
cynamon
cukier waniliowy
0,5 torebki kisielu cytrynowego

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i poddusić z cynamonem i cukrem waniliowym, śliwki wydrylować i przekroić na pół. Pod koniec dodać pół kisielu.


Składniki ciasta posiekać nożem na stolnicy, powstaną okruchy. Połowę nich wysypać na blachę, na to wyłożyć owoce i posypać resztą ciasta. Piec około 45 minut w temperaturze 180°C. Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem.





















Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty