Żurek Eryka

Skoro pizza była Kubusia to żurek jest Eryka ;-)


Składniki:

6 l wywaru mięsnego (najlepszy będzie na wędzonce)
150 g chrzanu
1 kg białej kiełbasy
liść laurowy
majeranek
ziele angielskie
przyprawa uniwersalna
sól pieprz
1 śmietana 18% (duża)
8 ząbków czosnku
6 łyżek mąki pszennej
20 jajek

Do wywaru dodać pokrojoną kiełbasę, liść laurowy i ziele angielskie. Pogotować około 10 minut. Dodać chrzan i przeciśnięty czosnek. Śmietanę rozmącić z mąką, zahartować i dodać do zupy. Doprawić solą, pieprzem i otartym majerankiem. Jaja ugotować na twardo, obrać pokroić na pół. Ugotowane jaja układać w talerzu i zalewać gorącym żurkiem. 




Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty