Żurek Eryka
Skoro pizza była Kubusia to żurek jest Eryka ;-)
Składniki:
6
l wywaru mięsnego (najlepszy będzie na wędzonce)
150
g chrzanu
1 kg
białej kiełbasy
liść
laurowy
majeranek
ziele
angielskie
przyprawa
uniwersalna
sól
pieprz
1
śmietana 18% (duża)
8
ząbków czosnku
6
łyżek mąki pszennej
20
jajek
Do
wywaru dodać pokrojoną kiełbasę, liść laurowy i ziele angielskie. Pogotować
około 10 minut. Dodać chrzan i przeciśnięty czosnek. Śmietanę rozmącić z mąką, zahartować
i dodać do zupy. Doprawić solą, pieprzem i otartym majerankiem. Jaja ugotować
na twardo, obrać pokroić na pół. Ugotowane jaja układać w talerzu i zalewać
gorącym żurkiem.
Był mniam :)))
OdpowiedzUsuń