Pizza Kubusia z 1k

U nas włoski tydzień, na bogato...

Ciasto:
1 kg mąki
1/2 litra wody
20 dag drożdży
1 i 1/2 łyżki soli
1 i 1/2 łyżki cukru
4 łyżki oliwy


Drożdże rozprowadzić w niewielkiej ilości letniej wody z dodatkiem cukru i mąki, pozostawić do rozmnożenia na około 15 minut. Do miski wsypać mąkę i przelać rozmnożone drożdże, dodać wodę i wyrobić ciasto na jednolitą zwięzłą masę, pozostawić do wyrośnięcia na około 20 minut, po tym czasie dodać oliwę przerobić jeszcze raz ciasto i pozostawić na chwilę do wyrośnięcia. Wyłożyć ciastem formy posmarowane olejem.






Sos:
250 ml przecieru pomidorowego
1/2 opakowania ziół prowansalskich
łyżka koncentratu pomidorowego
Wszystkie składniki połączyć na jednolitą masę i posmarować ciasto.

Dodatki:
W przypadku Pizzy Kubusia były to:
1 filet z kurczaka pokrojony w kostkę i usmażony z przyprawami do kurczaka
1/2 kg pieczarek pokrojonych w półplastry i przyprawionych szczyptą ziół prowansalskich
2 cebule pokrojone w półplasterki i zeszklone
1 pomidor pokrojony w plastry
1 papryka pokrojona w kostkę
puszka kukurydzy
20 dag sera żółtego startego na grubych oczkach tarki


Układać składniki w zależności od upodobań, można dodać swoje ulubione dodatki.
Piec w temperaturze 230°C około 30 minut.


































Komentarze

Popularne posty