Wykwintne ciasto z owocami

Składniki:

Ciasto:
3 szklanki maki pszennej
1 margaryna
1 szklanka śmietany
1 łyżka proszku do pieczenia
4 żółtka
szczypta soli

Składniki posiekać nożem i zagnieść. Podzielić na trzy części i schłodzić w lodowce. Następnie każdą cześć podzielić na ¾ i ¼.




Piana
6 białek
1 szklanka cukru
owoce (wiśnie drylowane w zalewie cukrowej lub brzoskwinie w puszce, pokrojone w kostkę)
2 kisiele (w zależności od owoców jeżeli wiśnie to truskawkowe, a jeżeli brzoskwinie to pomarańczowy lub cytrynowy) 

Białka ubić, dodać cukier i kisiele, ponownie ubić. Podzielić na trzy części do każdego placka. 




Układać w następujący sposób:

Placek ¼
Piana
Owoce
Placek ¾

Nakłuć widelcem i piec w temperaturze 180°C na złoty kolor, około 15-20 minut.












Masa
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
2 żółtka
0,5 szklanki cukru
1 litr mleka


Zagotować mleko, odlewając szklankę, w której należy rozprowadzić  pozostałe składniki i ugotować budyń. Schłodzić. Margarynę utrzeć na puch i dodawać po 1 łyżce przestudzonego budyniu. Przełożyć placki masą. Wierz polać dowolną polewą lub posypać cukrem pudrem. 








Komentarze

Popularne posty