Wykwintne ciasto z owocami
Ciasto:
3
szklanki maki pszennej
1
margaryna
1
szklanka śmietany
1
łyżka proszku do pieczenia
szczypta
soli
Składniki
posiekać nożem i zagnieść. Podzielić na trzy części i schłodzić w lodowce. Następnie
każdą cześć podzielić na ¾ i ¼.
6
białek
1
szklanka cukru
owoce (wiśnie drylowane w zalewie cukrowej lub brzoskwinie w puszce, pokrojone w kostkę)
owoce (wiśnie drylowane w zalewie cukrowej lub brzoskwinie w puszce, pokrojone w kostkę)
2
kisiele (w zależności od owoców jeżeli wiśnie to truskawkowe, a jeżeli brzoskwinie to pomarańczowy lub cytrynowy)
Układać
w następujący sposób:
Placek
¼
Piana
Owoce
Placek
¾
Nakłuć widelcem i piec w temperaturze 180°C na złoty kolor, około 15-20 minut.
2
łyżki mąki ziemniaczanej
2
łyżki mąki pszennej
2
żółtka
0,5
szklanki cukru
1 litr mleka
1 litr mleka
Komentarze
Prześlij komentarz