Kawowa serenada
Biszkopt:
4 jaja
2/3 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki
1,5 łyżki kakao
2 łyżki oleju
2 łyżki wody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
200 g bardzo miękkiego masła
1/2 szklanki cukru pudru
2 szklanki mleka w proszku (nie granulowanego!)
400 g waniliowego serka homogenizowanego
Poncz:
2 szklanki mocnej osłodzonej kawy rozpuszczalnej
100 ml likieru kawowego (nie jest konieczny)
Dodatkowo:
1,5 paczki okrągłych biszkoptów
gorzkie kakao
Jajka ubijać z solą i cukrem przez około 7-8 minut na jasną, puszystą masę. Następnie dodać olej i wodę, miksować. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i kakao i dodać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać łyżką do chwili połączenia się składników. Masę przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec przez około 30 minut.
Mocno schłodzony biszkopt przekroić na 2 części.
Masło ubić z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę (co najmniej 7 minut). Do masy maślanej dodać mleko w proszku i serki. Miksować do chwili połączenia się składników.
Pierwszy blat ciasta polać ponczem i wyłożyć na niego połowę masy. Na masie ułożyć zamoczone w ponczu biszkopty i lekko oprószyć je kakao. Biszkopty przykryć drugim blatem lekko posmarowanym kremem (ok. 1/3 z pozostałej połowy). Wierzch ciasta nasączyć ponczem, smarować pozostałą masą i układać na niej zamoczone w ponczu biszkopty. Wierzch obficie posypać kakao. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
Komentarze
Prześlij komentarz