Styropian
Sernik bez twarogu? Tak u nas wszystko jest możliwe. Bazą do ciasta jest jogurt i śmietana a smak jak prawdziwego sernika. Takie czary mary i gotowe.
Składniki:
Ciasto:
1 margaryna
3 szklanki mąki
5 żółtek
1/2 szklanki cukru pudru
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę posiekać z proszkiem i margaryną, dodać cukier, żółtka i
szybko zagnieść. Połową ciasta wyłożyć spód foremki i brzegi około 1 cm, a
resztę ciasta zamrozić w postaci 2 wałeczków.
Masa:
1 duża śmietana
1 duży jogurt naturalny gęsty
1 szklanka cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 budyń śmietankowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
20 dag wiórek kokosowych
5 białek ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli
Zmiksować wszystkie składniki oprócz białek na jednolitą masę i
delikatnie połączyć z pianą. Masę wlać na ciasto, przykryć resztą ciasta
startego na tarce na grubych oczkach. Piec w temperaturze 180°C około 1
godziny. Posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz