sobota, 20 września 2014

Leniwe gołąbki



Przepis prosty, wręcz ekspresowy, a smak jakby znany i lubiany. Tak to gołąbki dla leniwych, o smaku identycznym z naturalnymi gołąbkami, a innym sposobie sporządzania i wyglądzie. Rozsmakują się też w nich Ci, którzy zdejmują "opakowanie" z farszu w klasykach, a wiemy, że tacy istnieją i serdecznie życzymy im smacznego ;) Do sosu z posta wczorajszego, palce lizać.




Składniki:
2 woreczki ryżu na sypko
40-50 dag mięsa mielonego
1/2 główki kapusty białej
1 cebula
3 ząbki czosnku
sól
pieprz
bulion 


Ryż ugotować al'dente. Kapustę i cebulę poszatkować w kostkę. Gdy ryż przestygnie wymieszać z mięsem i kapustą. Doprawić do smaku. Formować kule mocno je zlepiając, lekko spłaszczyć. Układać na blaszce. Podlać bulionem. Wstawić do piekarnika piec ok 45 min w 180°C podawać z sosem pomidorowym lub grzybowym.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz