czwartek, 25 września 2014

Kalafior faszerowany mięsem mielonym



Jesienne danie smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno. Masa mielona jak na tradycyjne mielone, zapiekana w towarzystwie kalafiora, a wszystko przykryte ciągnącym się serem. Równie dobrze sprawdza się brokuł.


Składniki:

1 kalafior
400 g mielonego mięsa wieprzowego lub drobiowego
ząbek czosnku
cebula
jajko
pół kajzerki namoczonej w mleku lub wodzie
bułka tarta
sól, pieprz
przyprawa do mięsa mielonego, oraz ulubione przyprawy 
natka pietruszki
kilka plastrów sera żółtego

Kalafior oczyścić i wrzucić na osolony wrzątek i blanszować 4-5 min (kalafior nie może być miękki). Mięso połączyć z cebulką startą na tarce, posiekaną natką pietruszki, przyprawić, dodać jajko i odciśniętą kajzerkę, wcisnąć czosnek, wyrobić jak na mielone dosypując tartej bułki aby masa miała właściwą konsystencję. Blanszowany kalafior nafaszerować mięsem, pomiędzy różyczkami, delikatnie wpychać paluszkami, jeżeli jakaś różyczka nam się oderwie bez problemu można ją dokleić.
Kalafior piec w zamkniętym naczyniu żaroodpornym ok 40-50 min w 180°C, pod koniec pieczenia można odkryć naczynie i położyć na kalafior plastry sera żółtego lub sporządzić beszamel i polać. Kroić w ósemki i podawać na ciepło lub zimno z surówką lub sosem czosnkowym.










1 komentarz: