Orzechowa rolada kawowa
Rolada niecodzienna bo
orzechowa z pysznym kawowym kremem, rozpływającym się w ustach. Ciasto na
niedzielę, przyjęcie czy rodzinną uroczystość. Pięknie się prezentuje, a
jeszcze lepiej smakuje.
Składniki:
Rolada:
125 g mąki
1 łyżeczka cynamonu
50 g zmielonych orzechów
4 jaja
100 g cukru
1 olejek waniliowy
2 łyżki masła
Nadzienie:
1 szkl śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka olejku waniliowego
Polewa:
75g czekolady
60 ml śmietany 30%
1 łyżki mocnej kawy
2 łyżki płatków migdałowych
Mąkę, cynamon i
zmielone orzechy wymieszać razem. Jajka ubić z cukrem, aż masa zgęstnieję i
nabierze kremowej konsystencji. Dodać olejek waniliowy. Delikatnie połączyć
masę z mieszanką mąki, dodać rozpuszczone i wystudzone masło. Wlać ciasto na
wyłożoną papierem blaszkę i piec w nagrzanym do 180°C piekarniku około 10-12 minut na
lekko złoty kolor. Przełożyć ciasto na ściereczkę zdjąć papier, zrolować ciasto
i odstawić do schłodzenia.
Śmietanę, cukier
puder, olejek waniliowy ubić na sztywno. Rozwinąć wystudzoną roladę, posmarować
śmietaną, pozostawiając 2 cm wolne od brzegu. Zrolować ponownie i odstawać do
lodówki
Czekoladę rozpuścić w
kąpieli wodnej, dodać śmietanę i kawę, mieszając do czasu, aż powstanie gładka
masa. Ostudzić. Polać polewą ciasto i posypać płatkami migdałów.
Tak też smakuje ;)
OdpowiedzUsuń