Orzechowa rolada kawowa


Rolada niecodzienna bo orzechowa z pysznym kawowym kremem, rozpływającym się w ustach. Ciasto na niedzielę, przyjęcie czy rodzinną uroczystość. Pięknie się prezentuje, a jeszcze lepiej smakuje.



Składniki:

Rolada:
125 g mąki
1 łyżeczka cynamonu
50 g zmielonych orzechów
4 jaja
100 g cukru
1 olejek waniliowy
2 łyżki masła

Nadzienie:
1 szkl śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka olejku waniliowego

Polewa:
75g czekolady
60 ml śmietany 30%
1 łyżki mocnej kawy
2 łyżki płatków migdałowych

Mąkę, cynamon i zmielone orzechy wymieszać razem. Jajka ubić z cukrem, aż masa zgęstnieję i nabierze kremowej konsystencji. Dodać olejek waniliowy. Delikatnie połączyć masę z mieszanką mąki, dodać rozpuszczone i wystudzone masło. Wlać ciasto na wyłożoną papierem blaszkę i piec w nagrzanym do 180°C piekarniku około 10-12 minut na lekko złoty kolor. Przełożyć ciasto na ściereczkę zdjąć papier, zrolować ciasto i odstawić do schłodzenia.
Śmietanę, cukier puder, olejek waniliowy ubić na sztywno. Rozwinąć wystudzoną roladę, posmarować śmietaną, pozostawiając 2 cm wolne od brzegu. Zrolować ponownie i odstawać do lodówki
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać śmietanę i kawę, mieszając do czasu, aż powstanie gładka masa. Ostudzić. Polać polewą ciasto i posypać płatkami migdałów. 









Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty