czwartek, 25 września 2014

Amerykańska zupa fasolowa z orzeszkami ziemnymi


Zamiast opychać się słonymi, prażonym orzeszkami, które są niezdrowe, bo słone i tłuste, polecamy je wykorzystać do sporządzenia wyśmienitej zupy, tylko najpierw prosimy z nich tą sól zmyć ;) Pyszna, treściwa zupa, którą możemy przyrządzić bez większych komplikacji i zrezygnować z nudnej pomidorowej czy ogórkowej, co zachwyci, o czym jesteśmy przekonani, Waszych domowników.

Składniki:

150 g orzeszków ziemnych
1 pęczek szczypiorku
2 cebule
200 g selera naciowego
4 ziemniaki
1 łyżka oleju
500 g pomidorów z puszki
800 g fasoli z puszki
bulion
cząber
tymianek
pieprz

1 pęczek natki pietruszki

Połowę orzeszków drobno posiekać, a resztę lekko uprażyć na patelni bez dodatku tłuszczu. Cebulę oraz selera drobno pokroić.. Ziemniaki pokroić w drobną kostkę. W garnku podgrzać olej i poddusić na nim warzywa. Dodać siekane orzeszki i całość krótko poddusić. Dodać pomidory z puszki i bulion. Dodać zioła i gotować całość na niewielkim ogniu aż wszystko będzie miękkie.

Fasolkę odsączyć i dodać do zupy. Doprawić. Natkę pietruszki i szczypiorek posiekać i dodać do zupy. Przed podaniem oprószyć całość orzeszkami ziemnymi. 







1 komentarz: