sobota, 13 września 2014

Placuszki z kaszy gryczanej z gulaszem


Niemiecki sklep mamy przez ulicę, dlatego często korzystamy z przepisów zebranych w książce z tegoż sklepu. Oczywiście idealne odtworzenie nie wchodzi w rachubę, byłoby zbyt proste.. delikatne zmiany i zamiany to sposób na gotowanie jaki lubimy. Placuszki z tego przepisu są fantastyczne, a gulasz specyficzny. To coś dla koneserów intensywnego smaku pomarańczy, w połączeniu z mięsem nadaje lekko gorzki smak daniu. Nie będzie wszystkim smakować, ale dla ludzi nie lubiących smaków przeciętnych i oklepanych w sam raz.

Składniki:

1 kg mięsa gulaszowego wieprzowego
90 g mąki pszennej typu 650
50 ml oleju rzepakowego
3 ząbki czosnku
2 cebule
400 g marchewki
suszony majeranek
4 szt. liści laurowych
5 szt. goździki
cynamon
2 łyżki miodu
250 ml piwa
1 pomarańcza
0,5 l wody
350 g ugotowanej kaszy gryczanej
1 duży ziemniak
2 jajka
1 mały por
olej rzepakowy do smażenia
sól
pieprz biały
sos sojowy

Gulasz
Mięso umyć i pokroić w niewielką kostkę, doprawić białym pieprzem i solą. Dokładnie wymieszać. Doprawione mięso oprószyć 40 g mąki pszennej i ponownie wymieszać tak aby każdy kawałek mięsa był dobrze obtoczony w mące. Rozgrzać olej na patelni i smażyć mięso z każdej strony na złoty kolor. Dobrze przesmażone mięso przełożyć do garnka wraz z całym płynem i sokiem.
Cebulę pokroić w grubą kostkę, czosnek w cienkie plastry, a marchew w grube plastry. Na patelnię, na której wcześniej smażyliśmy mięso, wlać 2 łyżki miodu. Gdy miód zacznie się pienić na patelni, dodać pokrojone cebule i czosnek. Smażyć do momentu zeszklenia cebuli. Następnie wrzucić na patelnię pokrojoną marchew. Dodać liście laurowe, majeranek, 4-5 goździków i szczyptę cynamonu, wymieszać. Z dokładnie umytej pomarańczy zetrzeć skórkę z 1/4 części. Na patelnię wlać 250 ml piwa, poczekać aż piwo przestanie się pienić i delikatnie się zagotuje. Do wszystkiego dodać startą skórkę z pomarańczy. Całą zawartość patelni przełożyć do garnka z mięsem, następnie wrzucić miąższ i sok z pomarańczy. Dodać 1/2 l wody, wymieszać. Garnek szczelnie przykryć i dusić przez około 1 godzinę 30 minut.
Racuchy z kaszy gryczanej
Ugotować kaszę gryczaną według przepisu na opakowaniu. W międzyczasie zetrzeć na grubych oczkach jednego ziemniaka, rozgnieść ząbek czosnku i pokroić w drobną kostkę por. Do miski wrzucić ugotowaną kaszę gryczaną, wbić jaja, dodać startego ziemniaka i 50 g mąki pszennej, rozgnieciony ząbek czosnku i pokrojony por. Wymieszać, następnie doprawić pieprzem i solą. Na patelni rozgrzać olej. Za pomocą łyżki formować na patelni racuchy i smażyć na złoty kolor.
Racuchy wyjąć na talerz, nakładać na nie gulasz i polać sosem. 





















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz