Placuszki z kaszy gryczanej z gulaszem
Niemiecki sklep mamy przez ulicę, dlatego często korzystamy z przepisów zebranych w książce z tegoż sklepu. Oczywiście idealne odtworzenie nie wchodzi w rachubę, byłoby zbyt proste.. delikatne zmiany i zamiany to sposób na gotowanie jaki lubimy. Placuszki z tego przepisu są fantastyczne, a gulasz specyficzny. To coś dla koneserów intensywnego smaku pomarańczy, w połączeniu z mięsem nadaje lekko gorzki smak daniu. Nie będzie wszystkim smakować, ale dla ludzi nie lubiących smaków przeciętnych i oklepanych w sam raz.
Składniki:
1 kg mięsa
gulaszowego wieprzowego
90 g mąki
pszennej typu 650
50 ml oleju
rzepakowego
3 ząbki czosnku
2 cebule
400 g marchewki
suszony
majeranek
4 szt. liści
laurowych
5 szt.
goździki
cynamon
2 łyżki miodu
250 ml piwa
1 pomarańcza
0,5 l wody
350 g ugotowanej
kaszy gryczanej
1 duży
ziemniak
2 jajka
1 mały por
olej
rzepakowy do smażenia
sól
pieprz biały
sos sojowy
Gulasz
Mięso umyć i
pokroić w niewielką kostkę, doprawić białym pieprzem i solą. Dokładnie wymieszać.
Doprawione mięso oprószyć 40 g mąki pszennej i ponownie wymieszać tak aby każdy
kawałek mięsa był dobrze obtoczony w mące. Rozgrzać olej na patelni i smażyć mięso
z każdej strony na złoty kolor. Dobrze przesmażone mięso przełożyć do garnka
wraz z całym płynem i sokiem.
Cebulę pokroić
w grubą kostkę, czosnek w cienkie plastry, a marchew w grube plastry. Na
patelnię, na której wcześniej smażyliśmy mięso, wlać 2 łyżki miodu. Gdy miód
zacznie się pienić na patelni, dodać pokrojone cebule i czosnek. Smażyć do
momentu zeszklenia cebuli. Następnie wrzucić na patelnię pokrojoną marchew.
Dodać liście laurowe, majeranek, 4-5 goździków i szczyptę cynamonu, wymieszać. Z
dokładnie umytej pomarańczy zetrzeć skórkę z 1/4 części. Na patelnię wlać 250
ml piwa, poczekać aż piwo przestanie się pienić i delikatnie się zagotuje. Do
wszystkiego dodać startą skórkę z pomarańczy. Całą zawartość patelni przełożyć
do garnka z mięsem, następnie wrzucić miąższ i sok z pomarańczy. Dodać 1/2 l
wody, wymieszać. Garnek szczelnie przykryć i dusić przez około 1 godzinę 30
minut.
Racuchy z kaszy gryczanej
Ugotować kaszę
gryczaną według przepisu na opakowaniu. W międzyczasie zetrzeć na grubych
oczkach jednego ziemniaka, rozgnieść ząbek czosnku i pokroić w drobną kostkę por.
Do miski wrzucić ugotowaną kaszę gryczaną, wbić jaja, dodać startego ziemniaka
i 50 g mąki pszennej, rozgnieciony ząbek czosnku i pokrojony por. Wymieszać,
następnie doprawić pieprzem i solą. Na patelni rozgrzać olej. Za pomocą łyżki
formować na patelni racuchy i smażyć na złoty kolor.
Komentarze
Prześlij komentarz