czwartek, 18 września 2014

Zupa chińska (nie z Radomia ;)

Jak nazwa wskazuje nie jest to powszechnie znana błyskawiczna zupa o smaku identycznym z naturalnym, ale pyszna i pożywna zupa składającą się z ogólnodostępnych składników a'la chińskich. Dużo warzyw, trochę chudego mięska z kurczaka i tradycyjne chińskie przyprawy, zwieńczone super zagęszczaczem w postaci makaronu ryżowego. Smak oryginalny, a zarazem bardzo świeży.



Składniki:

1 filet z kurczaka
1 marchewka
1 por
1 pietruszka
kilka łodyg selera naciowego
1 cebula
3 ząbki czosnku
pasta curry
łyżki sosu sojowego
pół małej papryczki chili
łyżka oliwy
makaron ryżowy

Do garnka wlać łyżkę oliwy i wrzucić na nią pokrojonego w kostkę fileta z kurczaka, doprawić pastą curry i łyżką oleju sojowego. Następnie dodać  pokrojoną cebule, szybko obsmażyć. Zalać wodą, około 1,5 litra wody, ( dla wzmocnienia smaku można dodać kostkę bulionową). Gotować około 10 min . Następnie do gotującej się wody wsypać obrane i pokrojone warzywa i gotować pod przykryciem. Do zupy dodać chili, czosnek, łyżkę sosu sojowego  i pastę curry dla wydobycia smaku. Podawać bardzo gorącą z makaronem ryżowym i posypać zieleniną.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz