piątek, 19 września 2014

Sos pomidorowy


Sos pomidorowy niezbędny jest w każdej kuchni. Do polania gołąbków, mięsiwa czy innych dań. Najprostszy przepis, który zawsze wychodzi, należy tylko pamiętać o zahartowaniu śmietany.





Składniki:


1/2 l bulionu 
3 łyżki koncentratu pomidorowego
¼ szklanki śmietanki 18%
2 płaskie łyżki mąki pszennej
sól
pieprz
koperek (jak ktoś lubi)

Bulion i pomidory zagotować. Do śmietanki dodać odrobinę soli i dobrze rozmieszać, następnie zahartować śmietankę i dodać do bulionu. Mąkę rozprowadzić w zimnej wodzie do uzyskania gładkiej i dość rzadkiej konsystencji a następnie dodać do sosu, dokładnie wymieszać. Całość zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem. Można dodać do sosu odrobinę posiekanego koperku.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz