wtorek, 30 września 2014

Jesienny gulasz z warzywami


Gulasz znają wszyscy amatorzy dobrego jedzenia. Dzisiaj natomiast poznają  gulasz w wersji urozmaiconej o kapustę, pieczarki i zielony konserwowy groszek. Zachęcamy do eksperymentowania z gulaszem wzbogacając go o różne dodatki warzywne.


Składniki:

60 dag wieprzowiny
3 marchewki
1 pietruszka
1 kapusta
½ szkl zielonego groszku
250 g pieczarek
2 cebule
2 łyżki oleju
1 szkl jogurtu naturalnego
sok z cytryny
½ szkl wody
liść laurowy
gałka muszkatołowa
pieprz
sól


Mięso opłukać, oczyścić z błon, natrzeć niewielka ilością pieprzu, startej gałki muszkatołowej, zalać jogurtem wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Marchewkę i pietruszkę obrać,  pokroić w drobną kostkę. Kapustę poszatkować. Cebulę pokroić w talarki i podsmażyć na gorącym oleju, następnie dodać pieczarki i chwilę dusić.  Mięso wyjąć z jogurtu, pokroić na kawałki, lekko osolić skropić sokiem z cytryny, obrumienić na rozgrzanym oleju, dodać cebulę, pieczarki dodać pół szklanki wody, dusić na małym ogniu, uważając aby się nie przypaliło. Do twardego jeszcze mięsa włożyć przygotowane warzywa, groszek i liść laurowy, dusić do miękkości. Doprawić. Podawać z dowolną kaszą ugotowana na sypko.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz