Makowe szaleństwo
Dla osób nie lubiących tzw. "mazańców" szczerze polecamy. Mak i cytryna w doskonałym zestawieniu, daje nie za ciężki, aczkolwiek pełny smak ciasta. Polecamy również ze względu na trwałość, bo o smaku nie wspomnimy... mhymmm pycha.
Ciasto:
450
g mąki
300
g masła
150
g cukru pudru
1
jajo
Nadzienie:
1
l mleka
250
g maku
4
jaja
1
cytryna
2
łyżki cukru
150
g kaszy manny
1
cukier waniliowy
Składniki na ciasto
zagnieść, schłodzić. Zagotować mleko, dodać cukier, cukier waniliowy i ciągle
mieszając, wsypać kaszę mannę. Do przestudzonej masy dołożyć obraną i pokrojoną
w kostkę cytrynę. Oddzielić żółtka od białek i wymieszać je z dwiema łyżkami
wody, połączyć z kaszą, wsypać mak. Dodać ubita pianę z białek. ¾ ciasta
wyłożyć na blaszkę, równomiernie przykryć masą makowo-grysikową, a na wierzchu
ułożyć kratkę wykonana z pozostałego ciasta. Piec w temperaturze 180°C przez
około 45 minut.
mazaniec - ciasto z kremami, masami, na bazie tłuszczu, śmietanki, przekładane wielokrotnie ;)
Ile tutaj pysznego maku. Mogę się wprosić? :)
OdpowiedzUsuńZapraszamy :-)
OdpowiedzUsuńWitam.Czy kasza manna ma być błyskawiczna? A jeśli nie to czy należy ją chwilę gotować?
OdpowiedzUsuńTak, my stosowaliśmy kaszę manną błyskawiczną i gotowaliśmy chwile.
UsuńMmm, wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńczaję się na to ciasto od kilku dni :) wygląda dobrze i smacznie!
OdpowiedzUsuń