niedziela, 28 września 2014

Makowe szaleństwo


Dla osób nie lubiących tzw. "mazańców" szczerze polecamy. Mak i cytryna w doskonałym zestawieniu, daje nie za ciężki, aczkolwiek pełny smak ciasta. Polecamy również ze względu na trwałość, bo o smaku nie wspomnimy... mhymmm pycha.

Składniki:

Ciasto:
450 g mąki
300 g masła
150 g cukru pudru
1 jajo

Nadzienie:
1 l mleka
250 g maku
4 jaja
1 cytryna
2 łyżki cukru
150 g kaszy manny
1 cukier waniliowy

Składniki na ciasto zagnieść, schłodzić. Zagotować mleko, dodać cukier, cukier waniliowy i ciągle mieszając, wsypać kaszę mannę. Do przestudzonej masy dołożyć obraną i pokrojoną w kostkę cytrynę. Oddzielić żółtka od białek i wymieszać je z dwiema łyżkami wody, połączyć z kaszą, wsypać mak. Dodać ubita pianę z białek. ¾ ciasta wyłożyć na blaszkę, równomiernie przykryć masą makowo-grysikową, a na wierzchu ułożyć kratkę wykonana z pozostałego ciasta. Piec w temperaturze 180°C przez około 45 minut. 

mazaniec - ciasto z kremami, masami, na bazie tłuszczu, śmietanki, przekładane wielokrotnie ;)














6 komentarzy:

  1. Ile tutaj pysznego maku. Mogę się wprosić? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam.Czy kasza manna ma być błyskawiczna? A jeśli nie to czy należy ją chwilę gotować?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, my stosowaliśmy kaszę manną błyskawiczną i gotowaliśmy chwile.

      Usuń
  3. Mmm, wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. czaję się na to ciasto od kilku dni :) wygląda dobrze i smacznie!

    OdpowiedzUsuń