wtorek, 16 września 2014

Azjatycka zupa wyśmienita


Zupa wyśmienita nie tylko z nazwy, ale również ze smaków. Dużo warzyw charakteryzujących smaki dalekiego Wschodu, jak i dodatków typu: pędy bambusa, kiełki soi typowe dla tej kuchni. Rozsmakuj się w Azji.




Składniki:

2 udka
1 por
4 marchewki
seler naciowy
pędy bambusa
garść kiełków sojowych
2 papryki czerwone
bulion
sos sojowy
2-3 łyżki oleju
sól
pieprz
szczypta imbiru
makaron ryżowy

Udka umyć, oczyścić zalać zimną wodą w garnku, gotować zbierając szumy. Pora przekroić wzdłuż na pół, dokładnie umyć i pokroić na kawałki. Marchew Obrać, opłukać i pokroić w cienkie słupki. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać i też pokroić w cienkie paski. Seler naciowy umyć i pokroić w niewielkie kawałki. Przygotowane warzywa przysmażyć na oleju, cały czas mieszając, pod koniec skropić sosem sojowym. Przełożyć do garnka z kurczakiem. Pod koniec gotowania dodać pędy bambusa. Udka wyjąć oddzielić mięso i dodać do zupy. Zupę doprawić solą, pieprzem i imbirem. Makaron przygotować według przepisu na opakowaniu. Podawać zupę z makaronem posypaną kiełkami.










3 komentarze:

  1. Smak który uwielbiam .. idealnie !!!
    Pozdrawiamy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczna w smaku jeszcze takiej nie jadlam. Warto zrobić, na pewno nie będziecie żałować. Polecam Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszamy do wypróbowania przepisu i prosimy o wrażenia

      Usuń