czwartek, 4 września 2014

Zupa koperkowa


Zupa intensywnie pachnąca koperkiem to jest to. Smak wiosny i lata zaklęty w garnku zupy, doskonale zaspokoi głód. Delikatna i orzeźwiająca doda energii na długi czas. 




Składniki:


2 udka
2 marchewki
1 pietruszka
2 ziemniaki
kawałek selera
duży kawałek pora
1 cebula
2 kulki ziela angielskiego
2 listki laurowe
1 łyżka masła
2 pęczki koperku
sól
pieprz
4 łyżki śmietany
1 łyżeczka mąki

Mięso zalać zimną wodą i zagotować. Dodać przyprawy. Gotować na małym ogniu. Cebulę opalić nad płomieniem gazu dodać do mięsa. Wrzucić obrane i pokrojone warzywa i gotować aż i warzywa i mięso będą całkowicie miękkie. Udka wyjąć, oddzielić mięso i dodać do zupy. Koperek posiekać. Na patelni rozgrzać masło i dodać zieleninę, zostawiając około 1/4 pęczka. Przytrzymać na ogniu mieszając dwie - trzy minuty. Dodać wszystko do zupy, zagotować. Śmietanę wymieszaną z mąką rozprowadzić w kilku łyżkach wywaru, wlać do garnka, wymieszać, nie dopuścić do zagotowania. Wsypać resztę koperku.











2 komentarze:

  1. Świetna zupka, piękne zdjęcia.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Aromatyczna ,pyszna zupka .Wygląda wspaniale ,bardzo apetycznie .
    Pychotka

    OdpowiedzUsuń