Gołąbki z kaszą gryczana i pieczarkami


Gołąbki w jeszcze innym wydaniu, niektórzy z Was nasi drodzy czytelnicy sporządzają takie gołąbki na wieczerzę wigilijną, dla nas jest to doskonały przepis na danie główne bez mięsa. Doskonałym dopełnieniem jest sos koperkowy, nadający smak i aromat wiosny w naszej kuchni.



Składniki:

1 główka białej kapusty
1 szklanka kaszy gryczanej
3 łyżki masła
1 cebula
1 ząbek czosnku
300 g pieczarek
1 jajko
1 łyżka suszonego majeranku
1 sos grzybowy
2 grzybowe kostki rosołowe
sos sojowy
sól i pieprz

Z kapusty wyciąć głąb, a następnie całą główkę włożyć do dużego garnka z gotującą wodą. Gotować kapustę, aż liście będą łatwo odchodzić. Wyjmować liście po kolei i odcinać od nich zgrubienia. Odstawić.
Kiedy kapusta się gotuje, ugotować kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodając łyżkę masła. Ugotowaną kaszę odcedzić i odstawić aby wystygła.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić, pod koniec smażenia dodając zmiażdżony czosnek.
Pieczarki oczyścić i pokroić dość drobno. Podsmażyć na łyżce masła. Do podsmażonych grzybów dodać zeszkloną cebulę z czosnkiem, kaszę i jajko, wymieszać dokładnie całość. Doprawić majerankiem, sosem grzybowym, sosem sojowym, solą i pieprzem.
Wybierać większe liście i nakładać po 2 łyżki farszu. Zawinąć do środka brzegi liści, a następnie zrolować je wzdłuż. Układać miejscem łączenia do dołu w rondlu o grubym dnie, na warstwie małych lub uszkodzonych liści z ugotowanej kapusty.
Kostki rosołowe rozpuścić w 2 szklankach wody i zalać tym gołąbki ułożone w rondlu. dodać łyżkę masła. Przykryć całość warstwą ugotowanych liści kapusty. Dusić na małym ogniu przez 30-40 minut. Podawać z sosem koperkowym.














Komentarze

Popularne posty