Ciasto toffi z bezami


Niepowtarzalny wygląd i smak. Smak krówki lubią i mali i duzi dlatego to ciasto idealnie sprawdzi się na chrzcinach, komuniach i weselach.




Składniki:

Biszkopt
4 jaja
¾ szkl cukru
¾ szkl mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
czekolada deserowa

Krem
2 szkl mleka
2 budynie śmietankowe
3 żółtka
½ szkl cukru
1 margaryna
1,5 op. małych bez lub 8 dużych bez własnej roboty

Polewa
2 łyżki margaryny
25 dag krówek

Ubić pianę z 4 białek, a następnie ubijając dodać cukier i żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy delikatnie mieszając. Dodać starta na drobnych oczkach czekoladę i dokładnie wymieszać. Wlać ciasto do formy wyłożonej papierem i wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piec około 30 minut. Ostudzić
Żółtka wymieszać z cukrem. Masę wymieszać z budyniami i szklanką mleka. Druga szklankę zagotować  i wlać budynie. Ugotować budyń wystudzić. Margarynę utrzeć i stopniowo dodawać zimny budyń. Krem rozsmarować na biszkopcie i na kremie ułożyć bezy. Bezy duże własnej roboty pokroić na cztery. Krówki i margarynę roztopić na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Lekko ostudzić, polać bezy.  


















Komentarze

  1. A dlaczego do tak szlachetnej masy właśnie margaryna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nasze fundusze na zajęciach są ograniczone, jak ktoś chce może użyć masła

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty