Ciasto toffi z bezami
Niepowtarzalny wygląd i smak. Smak krówki lubią i mali i duzi dlatego to ciasto idealnie sprawdzi się na chrzcinach, komuniach i weselach.
Składniki:
Biszkopt
4
jaja
¾
szkl cukru
¾
szkl mąki
1,5
łyżeczki proszku do pieczenia
czekolada
deserowa
Krem
2
szkl mleka
2 budynie
śmietankowe
3
żółtka
½
szkl cukru
1
margaryna
1,5
op. małych bez lub 8 dużych bez własnej roboty
Polewa
2
łyżki margaryny
25
dag krówek
Ubić
pianę z 4 białek, a następnie ubijając dodać cukier i żółtka. Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia, dodać do masy delikatnie mieszając. Dodać starta na drobnych oczkach czekoladę i dokładnie wymieszać. Wlać ciasto do formy wyłożonej papierem i
wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piec około 30 minut. Ostudzić
Żółtka wymieszać z
cukrem. Masę wymieszać z budyniami i szklanką mleka. Druga szklankę
zagotować i wlać budynie. Ugotować budyń
wystudzić. Margarynę utrzeć i stopniowo dodawać zimny budyń. Krem rozsmarować
na biszkopcie i na kremie ułożyć bezy. Bezy duże własnej roboty pokroić na
cztery. Krówki i margarynę roztopić na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Lekko
ostudzić, polać bezy.
Jest przepyszne! Mniam:)
OdpowiedzUsuńA dlaczego do tak szlachetnej masy właśnie margaryna?
OdpowiedzUsuńNasze fundusze na zajęciach są ograniczone, jak ktoś chce może użyć masła
Usuń