środa, 25 czerwca 2014

Risotto

Risotto włoska potrawa z ryżu, cebuli, czosnku, oliwy z dodatkiem wytrawnego wina, warzyw i mięsa, posypana parmezanem. Nasza wersja jest spolszczona, ale nie mniej smaczna. 


Składniki:

1 filet z kurczaka
35 dag ryżu na risotto
¼ szklanka oliwy
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 duże papryki
1/3 szklanki wina wytrawnego
3 szkl bulionu warzywnego
1 łyżka posiekanej bazylii
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz
ostra papryka

Cebulę i czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę, paprykę oczyścić i pokroić w paski. Oliwę rozgrzać w dużym garnku, zeszklić cebulę i czosnek. Dodać paprykę i smażyć, aż będzie miękka. Ryż opłukać, wsypać do garnka, smażyć około 2 minuty. Wlać wino i gotować chwilę aż  odparuje. Dodawać bulion, najpierw wlać pół szklanki. Odczekać aż cały bulion zostanie wchłonięty, wlać następną porcję. Gotować około 15 minut, cały czas mieszając. Kurczaka opłukać, pokroić i podsmażyć na gorącym oleju, doprawić. Dodać do ryżu, całość doprawić, wsypać posiekaną zieleninę, przykryć i odstawić na minutę. Podawać na gorąco, ozdobić listkami bazylii. 










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz