Ciasto z kruszonką i rabarbarem


Rabarbar świeci triumfy w czerwcu i jest doskonałym składnikiem do ciast. Dodatek rodzynek i miodu do nadzienia idealnie harmonizuje z delikatną kruszonka na cieście. Kto raz spróbuje nie przestanie wypiekać tego rabarbarowca.


Składniki:

Ciasto kruche:
150 g mąki pszennej 
100 g mąki ziemniaczanej 
50 g cukru
150 g masła
1 jajko

Nadzienie:
500 g rabarbaru
3 łyżki płynnego miodu
5 łyżek cukru
1 cukier wanilinowy
100 g rodzynek

Kruszonka:
150 g mąki pszennej 
50 g mąki ziemniaczanej 
50 g cukru
125 g masła schłodzonego
cukier puder


Formę o wymiarach około 20 x 30 cm (może być też większa) posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia tak aby wystawał poza brzegi formy.
Do miski przesiać obydwie mąki, dodać cukier, pokrojone na kawałki masło i jajko. Rozcierać palcami masło z resztą składników, szybko zagnieść ciasto łącząc wszystko w jednolitą kulę. Ciastem wyłożyć dno i kawałek boku formy. Spód podziurkować widelcem i wstawić do lodówki. Piekarnik nagrzać do 160°C. Wstawić blaszkę z ciastem do piekarnika i piec przez 25 minut na blado złoty kolor. Wyjąć ciasto, ale nie wyłączać piekarnika, zwiększyć temperaturę do 180°C. 
Rabarbar pokroić na 1 - 2 cm kawałki, wymieszać z miodem a następnie z cukrem, cukrem wanilinowym oraz drobno posiekanymi rodzynkami. Do drugiej miski przesiać obydwie mąki, dodać cukier i pokrojone na kawałeczki zimne masło. Rozcierać palcami masło z resztą składników aż powstanie kruszonka. Na podpieczony spód wyłożyć przygotowane nadzienie z rabarbaru, na wierzch rozsypać kruszonkę i wstawić do piekarnika. Piec przez 35 - 40 minut na lekko złoty kolor. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.









Komentarze

Popularne posty