Rambambarowiec


Kto tak mówił w dzieciństwie na rabarbar?? Przyznawać się bez bicia. My znamy jeszcze ciekawsze wersje nazewnictwa rabarbaru: kwaśne kije.... Ciasto przednie i 5 minut roboty z nim. Na szybko, jak goście w progu. A kwaśność nadzienia regulujcie sobie ilością cukru, bo to już sprawa indywidualna. 


Składniki:

Ciasto:
1 margaryna
1 jajo
3 szkl mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
½ szkl cukru

Nadzienie:
1 kg rabarbaru
1 szklanka cukru
cukier waniliowy
½ kisielu truskawkowego


Rabarbar umyć, pokroić w kawałki, podgotować z cukrem waniliowym na koniec dodać kisiel. Składniki ciasta posiekać na stolnicy, powstaną okruchy. Połową z nich wysypać na blachę, na to wyłożyć lekko przestudzony rabarbar i posypać resztą okruchów. Piec około 45 minut w nagrzanym do 180°C piekarniku. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. 










Komentarze

  1. Ja omijałam słowo "rabarbar" jak mogłam, bo nie mówiłam "r" bardzo długo...
    Pysznie wygląda to ciacho :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty