Zupa z rumieńcem

Dlaczego zupa z rumieńcem? Nie wiadomo, może dlatego, że grzanki rumiane, nam rumieniec wypełzł po niej na lica ,bo była boska, gorąca i niesamowicie smakowała. Zupełnie nie przypominająca żadnej ze znanych nam zup. Warto skosztować.

Składniki:

1 l wywaru z warzyw
80 dag cebuli
1 ząbek czosnku
1 pietruszka
3 marchewki
2 pory
1 puszka soku pomidorowego
2 łyżki natki pietruszki
2 szkl żółtego sera
2 szkl grzanek z chleba tostowego
olej do smażenia

Marchewkę i pietruszkę umyć obrać i pokroić w drobna kostkę ugotować w bulinie do miękkości. W dużym naczyniu usmażyć cebulę z porem i przeciśniętym czosnkiem. Wlać sok pomidorowy, wsypać posiekana natkę pietruszki. Gdy warzywa będą miękkie dodać do nich cebulę, zamieszać doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez około pól godziny.

Chleb tostowy pokroić w kostkę i przysmażyć na złoty kolor na suchej patelni. Na dno naczynia żaroodpornego wsypać grzanki, wlać zupę i posypać serem. Zapiekać około 15 minut. Udekorować natką pietruszki.













Komentarze

Popularne posty