Ciasto, karmel, czekolada
Ciasto imprezowe, a dlaczego? Ponieważ elegancko się prezentuje, świetnie się kroi i wybornie smakuje. Nie jest skomplikowane w wykonaniu, pracochłonne, ani kosztowne. Polecamy dla nie wprawionych cukierników.
Składniki:
6
jaj
6
łyżek cukru
8
łyżek mąki
½
łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki
kakao
Masa
karmelowa:
1 puszka masy
krówkowej
1 margaryna
Bita
śmietana:
1 szkl.
śmietany kremówki dobrze schłodzonej
1 cukier
waniliowy
1 śmietanfix
Dodatki:
8 paczek
herbatników
poncz do nasączenia
herbatników
3 kostki
czekolady deserowej
Białka
ubić na sztywną pianę i stopniowo dodawać cukier. Nie przerywając ubijania
dodać kolejno żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao,
następnie dodać po łyżce do masy. Całość wymieszać delikatnie łyżką. Wlać
ciasto do formy wyłożonej papierem i wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika.
Piec około 30 minut. Ostudzić przekroić na pół
Masę korówkową
utrzeć z margaryną. Koniecznie zimną śmietanę ubić na sztywno z cukrem waniliowym i śmietanfixem.
Przełożenie:
1. Biszkopt, 2. Masa karmelowa, 3. Herbatniki (nasączone ponczem), 4.Masa
karmelowa, 5. Bita śmietana, 6. Herbatniki (nasączone ponczem), 7. Masa
karmelowa, 8. Bita śmietana, 9. Herbatniki (nasączone ponczem), 10. Masa Karmelowa,
11. Biszkopt, 12 Masa karmelowa, 13. Starta czekolada
Nasza rada biszkopt też warto nasączyć wtedy ciasto nie jest suche
Nasza rada biszkopt też warto nasączyć wtedy ciasto nie jest suche
Pięknie Ci wyszło :D
OdpowiedzUsuńdziękujemy, a jak smakowało, mhymmmm ;)
OdpowiedzUsuń