Ciasto, karmel, czekolada


Ciasto imprezowe, a dlaczego? Ponieważ elegancko się prezentuje, świetnie się kroi i wybornie smakuje. Nie jest skomplikowane w wykonaniu, pracochłonne, ani kosztowne. Polecamy dla nie wprawionych cukierników.

Składniki:

Biszkopt:
6 jaj
6 łyżek cukru
8 łyżek mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

Masa karmelowa:
1 puszka masy krówkowej
1 margaryna

Bita śmietana:
1 szkl. śmietany kremówki dobrze schłodzonej
1 cukier waniliowy
1 śmietanfix

Dodatki:
8 paczek herbatników
poncz do nasączenia herbatników
3 kostki czekolady deserowej

Białka ubić na sztywną pianę i stopniowo dodawać cukier. Nie przerywając ubijania dodać kolejno żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, następnie dodać po łyżce do masy. Całość wymieszać delikatnie łyżką. Wlać ciasto do formy wyłożonej papierem i wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piec około 30 minut. Ostudzić przekroić na pół
Masę korówkową utrzeć z margaryną. Koniecznie zimną śmietanę ubić na sztywno z cukrem waniliowym i śmietanfixem.

Przełożenie: 1. Biszkopt, 2. Masa karmelowa, 3. Herbatniki (nasączone ponczem), 4.Masa karmelowa, 5. Bita śmietana, 6. Herbatniki (nasączone ponczem), 7. Masa karmelowa, 8. Bita śmietana, 9. Herbatniki (nasączone ponczem), 10. Masa Karmelowa, 11. Biszkopt, 12 Masa karmelowa, 13. Starta czekolada

Nasza rada biszkopt też warto nasączyć wtedy ciasto nie jest suche








Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty