poniedziałek, 1 sierpnia 2016

Zupa zbójnicka



Zbójnicka tylko z nazwy, chociaż kto wie z czym komu kojarzy się zbójnik. Pełna warzyw, zapachów i witamin z dodatkiem mięsa drobiowego dla zbójników, rozbójników ale i prawych obywateli tego świata. 



Składniki:


bulion
2 czerwone papryki
2 cebule
1 filet z kurczaka
2 łyżki koncentratu pomidorowego
3 ziemniaki
1 pęczek koperku
5 łyżek masła
4 łyżki mąki
1 szkl. śmietany 18%
sól
pieprz
słodka papryka


Zagotować bulion. Papryki, cebule i ziemniaki po obróbce wstępnej pokroić w kostkę. Filet z kurczaka pokroić w paski. . Paprykę z cebulą zrumienić na maśle, przełożyć do wywaru. Dodać ziemniaki i mięso. Gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy. Śmietanę wymieszać z mąką, zahartować i dodać do zupy. Doprawić do smaku, posypać posiekanym koperkiem. 









2 komentarze: