poniedziałek, 22 sierpnia 2016

Sałatka z kalafiora z ananasem



Późne lato i jesień to czas obfitości w świeże warzywa, pełne witamin, minerałów i zapachu lata. Dlatego polecamy je spożywać jak najczęściej w różnorodnych połączeniach kolorystycznych i smakowych. Dziś kalafior w połączeniu z ananasem, kukurydzą i chrupiącymi płatkami migdałowymi. Niecodzienne połączenie? spróbujcie sami. 



Składniki:


1 kalafior
200 g kukurydzy konserwowej
250 g ananasa z puszki
20 g płatków migdałowych
½ pęczka natki pietruszki
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu
sól (opcjonalnie)


Przeprowadzić obróbkę wstępną kalafiora, podzielić na różyczki i ugotować na parze, skropić sokiem z cytryny. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni. Ananasa pokroić w kawałki. Kukurydzę odsączyć. Natkę pietruszki drobno posiekać. Kalafiora, kukurydzę, ananasa i natkę pietruszki połączyć z majonezem wymieszanym z jogurtem. Posypać uprażonymi płatkami migdałowymi. 














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz