środa, 31 sierpnia 2016

Surówka z marchwi, orzechów i suszonych śliwek



Marchew to warzywo, o którego właściwościach leczniczych i wartościach odżywczych decydują witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Wśród tych ostatnich jednym z ważniejszych jest beta-karoten, który nie tylko wzmaga opaleniznę, lecz także zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku, wzmacnia odporność i może ochronić przed rozwojem nowotworów.* Dlatego staramy się wykorzystywać to warzywo jak najczęściej w naszych surówkach, ale żeby nam się nie nudziło komponujemy z różnymi dodatkami. Tym razem padło na suszone śliwki i orzechy. 


Składniki:


250 g marchwi
30 g suszonych śliwek
30 g orzechów włoskich
1 jabłko
100 ml jogurtu naturalnego
2 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżeczki soku jabłkowego



Przeprowadzić obróbkę wstępną marchwi i jabłek, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Orzechy posiekać, śliwki drobno posiekać. Orzechy śliwki wsypać do marchwi i jabłek, wymieszać. Z jogurtu i soków sporządzić sos i polać nim surówkę. 











 *http://www.poradnikzdrowie.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz