wtorek, 30 sierpnia 2016

Kebabki Jagody


Jagódka to dziewczyna, która ma głowę pełną fantastycznych przepisów kulinarnych. Dzisiaj postanowiliśmy wypróbować jeden z jej autorskich przepisów i zaprezentować go na naszym blogu. Danie, które spodoba się młodszym czytelnikom, fanom szybkiego, chrupiącego jedzenia, na które od czasu do czasu można sobie pozwolić. Składniki farszu to tylko propozycja, można komponować go ze swoich ulubionych dodatków, chociaż ten zestaw przypadł nam do gustu.


Składniki:

Ciasto:
60 g drożdży
½ l mleka
1 kg mąki
3 łyżki oleju 
Sól

Farsz :
1 filet z kurczaka
1 kapusta pekińska
1 słoiczek ogórków konserwowych
1 papryka
300 g pieczarek
2 cebule
przyprawa do kebaba


Drożdże pokruszyć na kawałki, zalać ciepłym ale nie gorącym mlekiem. Wymieszać razem. Następnie dodać mąkę i szczyptę soli. Wyrabiać ciasto, w międzyczasie dodając olej. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 
Filet z kurczaka po obróbce wstępnej pokroić w kostkę, przyprawić przyprawą do kebaba. Usmażyć. Kapustę pekińską poszatkować, ogórki i paprykę pokroić w kostkę. Pieczarki umyć, pokroić w półplasterki i poddusić razem z pokrojona cebulą. Wszystkie składniki farszu wymieszać ze sobą. 
Ciasto rozwałkować na kola o średnicy około 20 cm. Na środek kłaść farsz i formować pierożki. Smażyć w głębokim oleju. Podawać z dowolnym dipem lub ketchupem. 

















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz