poniedziałek, 29 sierpnia 2016

Tarator - chłodnik bułgarski



Tarator chłodnik bułgarski przygotowuje się z jogurtu, wody, zsiadłego mleka, startego lub posiekanego ogórka, oliwy, soli, koperku oraz zmiażdżonego czosnku. Można również dodawać siekane orzechy(wikipedia). Słyszeliśmy wiele o tym chłodniku, więc nie bylibyśmy sobą gdybyśmy go nie zrobili. Zsiadłe mleko zastąpiliśmy kefirem, ale wyszedł nam bardzo dobry. W upały można by rzec doskonały.



Składniki:


400 g kefiru
1 duży ogórek
2 łyżki oleju
6 orzechów włoskich
2 ząbki czosnku
1 pęczek koperku
kilka listków bazylii
sól


Kefir wymieszać wraz z obranym i startym ogórkiem. Czosnek zmiażdżyć, orzechy posiekać, dodać do kefiru. Dodać sól i posiekany koperek. Wlać olej i posypać zupę posiekaną bazylią. Wymieszać i schłodzić w lodówce.











2 komentarze: