środa, 3 sierpnia 2016

Pudding ryżowy



Ryż z jabłkami to jeden z siedmiu postów najchętniej przez was czytanych. Dziś pewna odmiana tego deseru w postaci puddingu ryżowego. Lekko słodki, aksamitny doskonale komponuje się z ulubionym dżemem, konfiturą lub świeżymi owocami. 

 

Składniki:

70 g ryżu typu arborio
450 ml pełnotłustego mleka
150 ml słodkiej śmietanki 12%
opakowanie cukru waniliowego 
szczypta cynamonu 


Ryż wypłukać w zimnej wodzie, a następnie dobrze odsączyć. Do naczynia wlać mleko, śmietankę, ryż, wymieszać i odstawić na 30 minut. Po tym czasie dodać cukier waniliowy, wymieszać. Podzielić deser mniejszych naczynek i posypać cynamonem. Piec około 1 godziny w temperaturze 150 stopni do momentu aż skórka się przyrumieni. 












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz