czwartek, 25 sierpnia 2016

Chłodnik arbuzowo-ogórkowy



Ogórek i arbuz to dobrzy przyjaciele ;). Z tej przyjaźni powstał nam niecodzienny chłodnik arbuzowo-ogórkowy z nutką mięty. doskonale smakuje i orzeźwia zwłaszcza w upalne dni, a przy tym doskonale nawodnia. A te kolory...



Składniki:


350 g arbuza
400 g ogórków
4 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki soku z cytryny
kilka listków melisy lub mięty
spora szczypta ostrej papryki
sól
szczypta cukru
łyżka oliwy


Ogórki obrać, przekroić na pół i wydrążyć pestki łyżeczką. Ok. 100 g ogórka pokroić w małą kostkę i zachować do dekoracji. Resztę ogórka pokroić w średniej wielkości kostkę, wrzucić do blendera dodając resztę składników (oprócz arbuza) i dokładnie zmiksować.. Schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut. Przed podaniem chłodnika miąższ arbuza pokroić w małą kostkę i wymieszać go z pokrojonym uprzednio ogórkiem. Miseczki napełnić schłodzoną zupą oraz połową arbuzowo-ogórkowej mieszanki, resztą udekorować chłodnik, dodając kilka listków melisy.














2 komentarze:

  1. rzeczywiście piękny pistacjowy kolor. Bardzo jestem ciekawa smaku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto spróbować zrobić ten chłodniczek i ocenić jego smak. Serdecznie zapraszamy

      Usuń