piątek, 19 sierpnia 2016

Pasztet z cukinii z suszonymi pomidorami



Robiliśmy już pasztet z cukinii z marchewką, był już pasztet ze szpinakiem. Nadszedł czas na pasztet z cukinii z naszymi ulubionymi suszonymi pomidorami w aromatycznej oliwie. Wyszedł nam przepyszny i szybko zniknął. A może wy macie propozycje na dodatki do naszych pasztetów. 



Składniki:


600 g cukinii
2 cebule
10 suszonych pomidorów
150 g sera żółtego
2 jajka
3 łyżki bułki tartej + do posypania blaszki
2 łyżki oleju
sól
pieprz
zioła prowansalskie
1 łyżka masła do posmarowania formy


Cukinię umyć, obrać wydrążyć pestki. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i pozostawić na pół godziny. Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na gorącym oleju. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pomidory odsączyć i pokroić w drobna kostkę. 
Cukinie odcisnąć, dodać pozostałe składniki i przyprawy dobrze wymieszać. Blaszki posmarować masłem i wysypać bułką tartą. Przełożyć masę do blaszek wierz delikatnie posypać bułka tartą. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około godzinę. 


















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz